En lyckad samhällsintegration innebär att en person eller grupp får sin plats och funktion i samhället utan att behöva assimileras. Processen innebär att olika komponenter trots olikhet samarbetar och konstruerar ett harmoniskt samhälle.
Integration, vems plikt?
Egentligen är integration en plikt som varje medborgare i samhället ansvarar för, det är dock våra politiker som bär det stora ansvaret. De har fått maktbefogenhet och bör således utöva en aktiv roll. Staten satsar men långt ifrån tillräckligt.
Vem axlar ansvaret?
Det är orimligt att kräva från den svage nykomlingen att tvinga sin egen integration i samhället, inte minst när det rör sig om en kvinna med sjal. Problemet är dock betydligt djupare, då vi ser att somliga, sorgligt nog, inte endast vägrar bidra eller ens stödja den som kämpar i motvind för att få en aktiv roll i sitt nya land, utan tvärtom sätter käppar i hjulet för henne. Vem är problemet, hon som vill hitta sin funktion i samhället och visa att hon och integrationen har lyckats? Eller de som stoppar henne?
Integration som skapar obehag!
Den troende kvinnan letar efter ett arbete som passar hennes identitet. När polisen tillät sin första kvinnliga kollega med sjal kom det också en storm av kritik mot polisen, vilka valde att hålla ut. Vid flera tillfällen sedan 2002 har muslimska kvinnor velat jobba i SVT. Dessa var framgångsrika och brann för att bli nyhetsuppläsare eller leda programmet Mosaik. Deras närvaro i tv-rutan kunde underlätta för många andra kvinnor att arbeta, motverka islamofobin och kunde integrera den muslimska kvinnan i samhället.
Starka muslimska kvinnor i tv-rutan innebär att de själva har valt denna klädsel och kan lyckas uppnå topparna utan att behöva ta av sig sjalen. Men det är inte riktigt vad SVT och många andra vill, därav vägrades kvinnorna dessa arbeten. Budskapet är tydligt: ”Antingen tar ni av er sjalen eller arbeta bakom kulisser!” Låt oss en gång för alla sätta fingret på problemet och medge att hindret inte är slöjan utan ivern att se och framställa den som ett problem och hinder.
Vid pennan: Fahad Fadhel