Hälsosamt och korrekt näringsintag är en av de viktigaste faktorerna som bidrar till god fysisk hälsa och även kroppslig utveckling.
Mat delas in i fem huvudgrupper:
Bröd och spannmål:
I denna grupp inkluderas alla typer av bröd och särskilt fullkornsbröd, traditionella bröd, ris, olika sorters pasta och nudlar, färdiga spannmål och deras produkter, särskilt fullkornsprodukter. Denna grupp har komplexa kolhydrater och kostfibrer (växtolöslig substans) i sina olika sorters fullkorn, vissa B-vitaminer, järn, ofullständigt protein och magnesium.
Grönsaker: Här inkluderas gröna bladgrönsaker, alla typer av kål, morot, aubergine, gröna ärtor, gröna bönor, sallad, svamp, alla typer av pumpa, paprika och tomat. Livsmedlen i denna grupp innehåller olika sorters A- och C-vitaminer, mineraler som kalium och mycket kostfiber och vatten.
Frukt: Här inkluderas alla typer av frukt och färsk naturlig juice, fruktkompott och torkad frukt. Viktiga näringsämnen i denna grupp inkluderar C-vitamin, föregångare till A-vitamin, kostfiber, mineraler och vatten.
Mjölk och mejeriprodukter med låg fetthalt: I denna grupp ingår det mjölk och mejeriprodukter såsom yoghurt, ost, vasslekräm och yoghurtsdryck. Här rekommenderas det att ni använder er av mejeriprodukter med låg fetthalt. Denna grupp har stora mängder kalcium, protein av hög kvalitet, fosfor, vitamin B2 och andra näringsämnen.
Kött och dess efterföljare: Denna grupp inkluderar alla typer av rött kött (t.ex. får och kalv) och vitt kött som kungsfiskare, fåglar, ägg, spannmål (som kikärtor, bönor och linser) och nötter (som mandlar och hasselnötter).
Denna grupp innehåller protein, järn, fosfor, vitaminerna B6 och B12, niacin, zink och magnesium.
Vid varje måltid måste ni försöka använda er av minst tre olika livsmedelsgrupper. Till mellanmål är det bättre att äta frukt och olika sorters nötter såsom valnötter, pistage och mandlar.