Ringmuren i Visby på ön Gotland är över 700 år gammal och anses vara en av Sveriges största sevärdheter. Denna mur är den enda bevarade stadsmuren som finns kvar i Norden och den äldsta i norra Europa. Man påbörjade bygget av muren fr.o.m. år 1250 och efter förbättringar på muren blev den färdigställd på 1300-talet.
Den idag ca 3,4 km långa och 11 meter höga muren har haft tre huvudportar och 29 marktorn och 22 sadeltorn. Idag finns det 27 marktorn kvar. En gång i tiden omringades hela ringmuren av vallgravar dock inte mot väst. År 1995 hamnade Visby ringmur tillsammans med andra sevärdheter i staden på UNESCO:s världsarvslista.
År 1288 utbröt ett inbördeskrig i Visby mellan stadens borgare och Republiken Gotland som bestod av bönder och köpmän utanför staden. Men till slut kom man överens och Visby underkastelsebrev skapades.
Historikern Kristian Tallroth har skrivit en bok om ringmuren som heter ”Visbys ringmur – vandring runt Visby stadsmur” som publicerades år 2010.
Under Medeltidsveckan kunde man den 10 augusti 2019 få skåda Slaget vid Ringmuren. Flera hundra personer från ca 20 länder återskapade då ett av de mest kända slagen i Sveriges historia. Under den årliga Almedalsveckan samlas många av landets politiker i parken Almedalen som ligger innanför Visbys ringmur.