Upplands Väsby kommun – En plats för vikingar och gamla kyrkor
Svenska platser
Upplands Väsby kommun är en kommun som tillhör Stockholms län, och Upplands Väsby är dess centralort. Kommunen ligger i norra delen av Stockholms län ovanför Sollentuna och under Sigtuna.
Genom Upplands Väsby kommun går både Europaväg 4 (E4:an) och Ostkustbanan (järnväg som går mellan Stockholm och Sundsvall).
Kommunvapnet visar en kyrka av silver med blå bakgrund. Kyrkan har ett blått fönster, och uppe på kyrkan finns ett kors. Bredvid kyrkan finns det en sakristia (speciellt omklädningsrum) och vapenhus. Högst upp på kommunvapnet finns det tre blå kuggkransar med vit bakgrund som representerar industrin. En vanlig förklaring till vapenhusens användning i Sverige är att man förr i tiden skulle lämna sina vapen i dem innan man gick in i kyrkan. På 1200-talet fanns det så kallade försvarskyrkor som var till för att skydda mot fiendernas angrepp.
Kommunen firade 70-årsjubileum i år 2022, eftersom den bildades den 1 januari 1952. Innan bestod Upplands Väsby av Hammarby, Ed och Fresta. Vid bildandet bodde det 6 800 invånare i kommunen. Enligt den senaste statistiken har kommunen nu 47 820 invånare. År 1963, då motorvägen Stockholm – Arlanda invigdes, hittade man smycken från vikingatiden som pärlor och halsringar. Marabous fabrik invigdes år 1976.
I kommunen har man hittat många fornlämningar och runstenar. I Eds socken finns Runsa borg och Runsa skeppssättning, som är daterad till 400-500-talet. Runsa skeppssättning är en av de största skeppssättningarna i Sverige, och består av 29 stora stenar. Skeppssättningen är en del av ett forntida gravfält.
Andra intressanta platser i kommunen är Edsby slott, Runsa slott, Gunnes gård, Torsåker slott och Fresta, Hammarby och Fresta kyrkor, som dateras till 1100- till 1200-talet.
För mer info, vänligen besök kommunens hemsida på upplandsvasby.se.