Ales stenar är namnet på en vacker fornlämning som ligger i Österlen vid Skånes sydkust.
Fornlämningen är ett av de mest populära besöksmålen i Skåne. Det är en spännande och vacker plats som drar till sig människor varje dag under hela året.
Fornlämningen är av typen skeppssättning (en stenkrets som har formen av ett skepp) och består av 59 stenar, och vardera sten väger ungefär 5 ton. Hela fornlämningen är ca 19 meter bred och 67 meter lång. Det är den största bevarade fornlämningen i Sverige.
Skeppssättningen byggdes under Vendeltiden (550-800 e.Kr), men det är möjligt att det skett begravningar på platsen innan det under järnåldern (ca 500 f.Kr. -1050 e.Kr.). Genom ett test med kol-14-metoden gjord på kol från en eldstad har det visat sig att platsen tydligen varit bebodd för 5300-5600 år sedan.
Det finns en fantastiskt fin utsikt vid Ales stenar, då man kan se havet Östersjön därifrån som ligger 32 meter nedanför. Därmed kan man se ut över den branta kusten och den danska ön Bornholm. Även naturen runt omkring är i sig värd ett besök. Området är rikt på djurarter, t.ex. finns det många olika fjärilar och fåglar som lever där.
År 1956 gjordes omfattande grävarbeten vid Ales stenar, utan vidare bevakning av arkeologer.Det är en av anledningarna bakom varför det länge funnits väldigt lite kunskap om Ales stenar. Men efter slutet av 1980-talet har det gjorts flera arkeologiska undersökningar på platsen. Därmed vet vi mycket mer om fornlämningen idag.