Den över 700 år gamla Storkyrkan (från 1279), i Gamla stan i Stockholm, är ett väldigt populärt besöksmål bland turister, då den besöks av över 10 000 turister om dagen under sommaren. Kyrkan har varit en domkyrka med biskop sedan 1940-talet och den har haft stor betydelse i Sveriges historia. I denna kyrka har man krönt kungar, och prinsar och prinsessor har gift sig i den.
Kyrkan anses vara en kyrka för tolerans och förnuft. Det var i denna kyrka som häxprocesserna under 1600-talet nådde sitt slut m.h.a. prästernas ambitioner och ansträngningar för att stoppa angivelse och religiös hysteri.
I Storkyrkan finns Sankt Göran och draken, som är en träskulptur från medeltiden som bland annat talar om kampen mellan gott och ont.
Träskulpturen symboliserar även Sveriges besegrande av Danmark år 1471. Sankt Göran anses gestalta Sten Sture den äldre, som var riddare och segrade i slaget vid Brunkeberg i Stockholm mot den danske unionskungen Kristian I (den ökände Kristian Tyranns farfar). Träskulpturen beställdes av Sten Sture själv då han var riksföreståndare, och den installerades i kyrkan år 1489.
En replika av skulpturen finns på Köpmantorget i Gamla stan.
Ett annat viktigt konstverk i Storkyrkan är oljemålningen Vädersolstavlan, som visar Stockholm under år 1535 och vädersolar, som är speciella solfenomen. Den anses även beskriva kampen mellan Gustav Vasa och hans motståndare, och att vädersolarna då tolkas som en varning till Sveriges kung. Det sägs att Olaus Petri hade beställt tavlan. Olaus Petri dömdes till döden för högförräderi år 1540 efter att han anklagats ha opponerat sig mot kungen, men han benådades senare.