Birka är namnet på Sveriges första stad och är nu (sedan 1993) ett av de 15 svenska världsarv som finns med på Unescos världsarvslista. På 700-talet var Birka vikingarnas viktigaste plats för handel. Birka Vikingastaden ligger på Björkö i Ekerö kommun.
Förut kom köpmän och hantverkare till Birka från hela Europa och även andra platser i världen för att byta varor. Med hjälp av arkeologiska utgrävningar har man hittat arabiskt silver, pärlor från Östeuropa, exklusiva tyger, keramik och vackra glasbägare. Vikingarna bytte utländska varor mot t.ex. hudar, pälsar, horn och järn. I staden arbetade även många olika typer av hantverkare som bl.a. vävde tyger, gjöt brons, tillverkade knivar och skedar och gjorde pärlhalsband.
År 830 kom benediktinmunken Ansgar till Birka för att sprida kristendomen bland de hedniska människorna. Han hade sänts dit av den romerske kejsaren och frankiske kungen Ludvig den fromme.
Birka var en blomstrande tätort och Sveriges viktigaste handelsplats under 200 år. Birka hade som mest 700-1000 invånare. Efter Birka blev Sigtuna den mest populära tätorten.
Björkö är en vacker grönskande ö där man kan ta avkopplande promenader i naturen, besöka fornlämningsområdet och delta i guidade turer. Blir man hungrig finns restaurang Särimner där man kan äta sig mätt och belåten.
Det går att åka båt på en dagsutflykt till Birka via Mälaren från Strandvägen på Östermalm. En båtresa tur & retur kostar ca 315-425 kronor per person beroende på avgångsplats. Då ingår det entré till museet och man får även en guidad visning av vikingastaden. Resan tar ca 7 timmar.