Forskare från Uppsala universitet har nyligen hittat islamiskt inspirerade föremål i Sverige tillhörande vikingar från 800-talet. Dessa föremål, som har hittats i vikingagravar, är prydda med de arabiska orden Allah (Gud på arabiska) och Ali, shiamuslimernas första Imam, skriver tidningen aftonbladet.
Forskaren Annika Larsson anser att dessa symboler visar på att vikingarna åkallade Allah och Ali med dessa tecken.
– Det är som någon sorts hedersbetygelse eller bön, ungefär som när man inom kristendomen hänger ett kors, säger Annika Larsson, forskare i textilarkeologi vid Uppsala universitet, enligt Aftonbladet.
Det som forskare tidigare ansett vara typiskt vikingatida mönster i silver på vävda band av siden i vikingatida gravar, har visat sig vara geometriska kufiska tecken. Inför utställningen på Viking Couture på Enköpings museum gjorde man dessa nya upptäcker. Sidenbanden har hittats i vikingagravar – såväl i Birka och Gamla Uppsala som i Valsgärdes båtgravar. De daterar till någonstans mellan år 850 och 950, då vikingarna gått från att bränna sina döda till att begrava dem obrända.
Den Heliga Koranen berättar om att paradisets folk är klädda i siden och med smycken av guld, silver och pärlor (22:23, 76:21).
– Symbolerna var inget man bar till vardags, utan är tydligt förknippade med gravriten, säger Annika Larsson.
– Förmodligen var det vikingatida gravskicket påverkat av islam och tanken om ett evigt liv i paradiset efter döden. Jag säger inte att de var muslimer, men de var lika påverkade av islam som av kristendom skulle jag säga, för handelsvägarna gick dit, säger hon. Att tecknen för vikingarna bara skulle ha varit ett vackert, exotiskt mönster, avfärdar Annika Larsson.
– Jag är säker på att deras kontakter varit så integrerade att man absolut visste vad det var. På samma sätt som man vetat vad ett kristet kors är, så har man vetat att det här står för Allah. De kände till det, säger hon.
”Band i nordisk hantverkstradition”
Alla band liknar varandra, men är tillverkade enligt två olika metoder. Den ena typen verkar vara tillverkad någonstans i öst, medan den andra typen är utförd i en nordisk hantverkstradition.
– Det gör att vi tror att en del av banden är tillverkade här, säger Annika Larsson.
Vikingarna beundrades av islam Annika Larsson säger att det gick fruktansvärt många handelsvägar österut på den tiden. På så sätt kom vikingarna i kontakt med muslimska affärsmän och kunde bekanta sig med deras religion. Dessa nya fynd visar på deras öppenhet och beundran av islam, något som inte finns idag.
– I dag är vi upptagna med vad som är svenskt, vi och dom, där vi är rädda för ”dom”. Den skillnaden fanns inte då. Då fanns acceptans, till och med beundran. Man brukar ju säga att imitation är den högsta formen av beundran. Det fientliga som manifesteras idag kanske var beundran på den tiden, säger Annika Larsson.