Världsarvet Skogskyrkogården
Vill man skåda grönt norrsken bör man åka till Abisko nationalpark som ligger i norra Lappland i norra Sverige.
Nationalparken har de bästa förutsättningarna i världen för den som vill se på norrsken.
Folk kommer hit från hela världen för att skåda polarskenet och den gröna himlen.
Många kommer hit på senhösten och vintern för att titta på norrskenet och uppleva polarnatt i en kall och snöig omgivning.
Norrsken är ett ljusfenomen som äger rum då partiklar från rymden träffar jordens magnetfält.
I den vackra fjällbjörksklädda Abiskodalen ligger den största fjällsjön i Skandinavien.
På vintern kan man åka skridskor i Torneträsk när isen har bildats kring december månad.
Under vårvintern ska man ha snöskor på sig eller så kan man åka skidor.
I Abiskodalen finns det även blommiga fjällängar och vackra forsar.
På sommaren är det ljust under dygnets alla timmar och vid midnatt kan man skåda midnattssolen. Fågellivet och blomningen i dalen upplevs bäst under sommaren.
Abisko bildades år 1909 och är den mest besökta nationalparken i Norrbotten.
Det går att vandra i Abisko hela året om, och likaså kan man besöka naturum Abisko och åka linbana upp till fjället Njullá, som mest är känt för sin rika växtlighet.
Åker man dit på sommaren är det bra att ha myggmedel då det förekommer mygg och knott under en del av sommaren. På vintern bör man ha på sig varma kläder och fjällutrustning.
Skogskyrkogården i Stockholm är känd för sin skönhet och arkitektur i ett vackert landskap. År 1994 hamnade Skogskyrkogården på Unescos världsarvslista.
Anledningen till det är att platsen anses vara av betydande värde för hela mänskligheten, och för att den på ett unikt sätt vittnar om människans historia. Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz är arkitekterna bakom den världsberömda kyrkogården, som idag anses tillhöra den moderna arkitekturens viktigaste konstruktioner.
Anledningen bakom skapandet av Skogskyrkogården var att det inte fanns tillräckligt med begravningsplatser i Stockholm under början på 1900-talet, och att Stockholms stadsfullmäktige därmed bestämde sig för att bygga en ny kyrkogård i södra Stockholm. År 1915 utlyste Kyrkogårdsnämnden en internationell arkitekttävling för att man skulle åstadkomma någonting unikt. De unga arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz vann tävlingen. Men deras tävlingsförslag omarbetades ganska mycket innan man började bygga Skogskyrkogården år 1917, och år 1920 blev den klar.
Naturen står i centrum i Skogskyrkogården, och gravarna är för det mesta placerade inne i skogspartierna.
Det finns ca 10 000 tallar i gravkvarteren, och många av tallarna är äldre än 200 år. Det lever även många djur på begravningsplatsen. Bland annat kan man få syn på rådjur, harar, ekorrar och rävar när man besöker Skogskyrkogården. Fågelskådare kan få syn på bland annat korp, duvhök och stenknäck.
Under mitten på året kan man på söndagar delta i visningar av Skogskyrkogården, både på svenska och engelska. Det går även att boka visningar för grupper året runt.
Huvudentrén till skogskyrkogården är öppen under dygnets alla timmar och alla dagar under året. Åker man tunnelbana kliver man av vid station Skogskyrkogården på den gröna linjen.